2024 yılının son günlerinde GCM Yatırım Menkul Değerler A.Ş. bir rapor yayınlayarak, Net Finansman Gideri Yüksek BIST100 Şirketlerini sıraladı. Listede Kocaer Çelik Sanayi ve Ticaret A.Ş. (KCAER), Zorlu Holding şirketi Zorlu Enerji Elektrik Üretim A.Ş. (ZOREN), Borusan Birleşik Boru Fabrikaları Sanayi ve Ticaret A.Ş. (BRSAN), Agrotech Yüksek Teknoloji ve Yatırım A.Ş. (AGROT), CW Enerji Mühendislik Ticaret ve Sanayi A.Ş. (CWENE), Türkiye Şişe ve Cam Fabrikaları A.Ş. (SISE), Koç Holding A.Ş. (KCHOL), Enerjisa Enerji A.Ş. (ENJSA) gibi şirketler de yer aldı. İşte detaylar…
Halka açık şirket haberleri
Net Finansman Gideri Yüksek BIST100 Şirketleri
“Borsa İstanbul’da yılsonuna yaklaşırken 8.500 seviyelerinden 10.500 seviyelerine yakınsayan BİST100 endeksinin düzeltme hareketi çift yönlü volatiliteyi artırdı. Yurtiçinde PMI verileri genel bakışta gıda sektörü dışında ağırlıkla zayıf seyrine devam ediyorken temel anlamda zayıflığın devam ettiğini söylemek mümkün denebilir.
Diğer yandan geçtiğimiz günlerde asgari ücret komisyonunun kararı çerçevesinde 2025 yılında uygulanacak asgari ücret geçen yıla göre yüzde 30 oranında zamlandı. Brüt asgari ücret 26 bin 5 lira, net asgari ücret de 22 bin 104 lira oldu.
Alınan kararın enflasyon risklerine karşı sıkı politikanın devam ettiği mevcut ortama zıt düşmeyen bir ölçüde olması, ilk etapta piyasa tarafından olumlu karşılandı. Faiz indirim döngüsünün resmen başlamış olması faiz hassasiyetine bağlı kârlılık üzerindeki etkisi yüksek şirket ve sektörlerde yukarı yönlü hareketlere sebep oldu.
Diğer yandan şirketler özelinde dönemin yüksek faiz şartlarına bağlı finansman yükünün şirketlerin kârına oranla yüksek olan şirketler için umut ışığı oluşturdu. Her ne kadar faiz indirim sürecinde yumuşak iniş ve veriye odaklı kontrollü bir yol haritasından bahsedilse de; gelecekte finansman yükü yüksek şirketlerde bahsedilen finansman giderlerinin, faizlerin gerilemeye başlamasıyla hafiflemeye başlayabileceği akla gelenler arasında oldu.
Bu çalışmada şirketlerin 9A finansallarında açıklamış oldukları net kâr rakamı, net finansman gideri yüküne bağlı zayıflayan şirketleri tespit etmeye çalıştık. Amaç gelecek süreçte faiz indirimi ile ‘finansman yükü etkisi yüksek olup, hafifleyebilecek şirketler hangileri?’ sorusuna cevap bulmak oldu. Ek olarak defter değerine kıyasla piyasa değeri endekse görece makul olan şirketler üzerinde duruldu.
Bu anlamda aşağıda verilen kriterler filtrelenerek BİST100 şirketleri için uygulandı.
Tarama kriterleri:
- 9A Net Finansman Gideri (bin TL) > 0
- Net Finansman Gideri / Net Kâr > 1 veya Net Finansman Gideri > Net Dönem Zararı
- PDDD < 3
Yapılan tarama sonucunda BİST100 endeksinde yer alan 25 şirketin filtrede yer alan kriterlerin tamamına uygun olduğu tespit edildi. İlgili şirketler aşağıda yer alan tabloda belirtildiği gibidir.
Sonuçlar incelendiğinde 100 şirket içerisinde 25 şirketin benzer finansman yükünün sorunundan kaynaklı olarak kârlılığını düşürmesi, dikkat çekici ve faiz etkilerinin ne denli yüksek olduğuna işaret ediyor.
Sektörel bazda öne çıkan belirgin bir sektör olmadığı, birçok farklı sektörden şirketin mevcut durumdan olumsuz etkilendiği görüldü.
Not: Burada yer alan sonuçlar ve listeden yola çıkarak faiz indirim sürecinin henüz başlarındayken ilgili şirketlerde finansman gideri konusunda yakın zamanda keskin bir düşüş olacağı ve bu durumdan hızlı bir şekilde pozitif etkileneceği fikri çıkarılmamalıdır.
Sağlıklı olan bakış açısı listede yer alan şirketler üzerine daha detaylı inceleme yaparak finansman dengesi ve faaliyet yapısının incelenmesi ile karar verilip yol haritası oluşturulması şeklinde olmalıdır.”
Kaynak: GCM Yatırım