1. Haberler
  2. Ekonomi Haberleri
  3. ‘Samuray evliliği’ krizi çözemeyebilir… Honda ve Nissan birleşiyor

‘Samuray evliliği’ krizi çözemeyebilir… Honda ve Nissan birleşiyor

Otomotiv endüstrisindeki değişimi ve yüksek rekabeti geriden takip eden Japon üreticiler birleşerek güçlenme yoluna gidiyor.

featured
‘Samuray evliliği’ krizi çözemeyebilir... Honda ve Nissan birleşiyor
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Reklam Alanı

Uzun süredir konuşulan Honda ve Nissan ortaklığı resmileşiyor. İki Japon otomobil üreticisi, dün Tokyo’da birleşme görüşmelerine ilişkin temel bir anlaşma imzaladı. Honda ayrıca 7 milyar dolarlık hisse geri alımı yapacağını da duyurdu. Birleşme kapsamında, önce bir holding şirketinin kurulacağı ve Ağustos 2026’ya kadar birleşmenin tamamlanacağı belirtildi. Söz konusu evlilik yıllık 7.4 milyon araç üretimiyle Toyota ve Volkswagen’in ardından araç satışları bakımından dünyanın en büyük üçüncü otomobil grubunu oluşturacak. HEDEF REKABET EDEBİLMEK Honda ve Nissan araç ürettiği platformları standartlaştırarak maliyetleri düşürmeyi hedeflemenin yanı sıra, elektrikli ve hibrit araç teknolojilerinde birbirilerini tamamlayacak stratejiler geliştirecek. Ayrıca, elektrikli araçlar ve yeni nesil otomobiller için gerekli olan araç içi yazılımlar gibi alanlardaki çalışmaları hızlandırmak ve maliyetleri azaltmak için de uğraşacaklar. Bununla birlikte, tıpkı Stellantis Grubu’nda olduğu gibi sabit parçaları ortaklaşa kullanarak maliyet avantajı sağlayıp daha uygun fiyatlı satışın yolunu açmak için uğraşacaklar. Ancak, dev ortaklıkta işler istenildiği gibi gitmeyebilir. ZAYIF HALKA NISSAN Özellikle Nissan cephesi mali açıdan ciddi tehlikeler taşıyor. Öyle ki, Şirketin işletme kârı nisan-eylül 2024 döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 90 geriledi. En önemli pazarları Kuzey Amerika’da ve Çin’de satışları düşüşe geçti. Kasım ayında duyurduğu tasarruf ve elektrikli araçlara geçiş stratejisi yatırımcılarını ikna etmedi. Bu noktada birçok uzman, Japon hükümetinin Nissan’ı yabancı bir ortaklığın devralmasından ise Honda’nın devralmasına daha sıcak baktığı konusunda birleşiyor. Renault-Nissan ittifakının eski CEO’su Carlos Ghosn da Asia Times’a verdiği söyleşide bunun örtülü bir devralma olabileceğine işaret etmişti. TÜRKİYE’DE PAZAR PAYLARI DÜŞÜYOR Son dört yılda Türkiye otomotiv pazarından en çok zemin kaybeden ülkeler İtalyan, ABD’li, Japon ve Alman üreticiler olurken; Fransızlar, Güney Koreliler ve Çinliler payını arttırdı. Japon üreticilerin pazar payı pandemiden bu yana yüzde 11.15’ten yüzde 9.05’e kadar geriledi. ŞAPKADAN TAVŞAN ÇIKARMALARI GEREK Dev birleşmeyle birlikte ortaya çıkan ortaklık iki markanın iddiasını arttırır mı? Bir yandan ABD’li Tesla diğer yandan BYD, SAIC gibi markaların öncülüğündeki Çinli firmalar ve hemen arkalarında Güney Koreli Hyundai Grubu… Bu üreticilerin hızı ve rekabetçiliği karşısında Avrupalılar büyük zorluklar yaşamaya devam ediyor. Birçok Avrupalı stratejisini yeniden kurup hayata geçirene kadar söz konusu markalar çoktan yeni araçlarını üretmiş ve satışa çıkarmış oluyor. Bugüne kadar elektrikli araç dönüşümünü ve değişen tüketici alışkanlıkları en arka sıralardan izleyen Japon üreticilerin ise eski günlerine dönebilmek için şapkadan çok büyük tavşanlar çıkarması gerekecek. Şayet çıkaramazlar ise pazar payları iyice küçülüp ciddi kârlılık krizleri yaşamayı sürdürecek.

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
3
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
2
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Pellentesque mauris nisi, ornare quis ornare non, posuere at mauris. Vivamus gravida lectus libero, a dictum massa laoreet in. Nulla facilisi. Cras at justo elit. Duis vel augue nec tellus pretium semper. Duis in consequat lectus. In posuere iaculis dignissim.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Borsa Hattı ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!