Kaleseramik, Çanakkale Kalebodur Seramik Sanayi A.Ş. (KLSER) tarafından 13 Ekim 2024 tarihinde Kamuyu Aydınlatma Platformu’na yapılan bildirimde Halka Arz Fiyatının Belirlenmesinde Esas Alınan Varsayımlara İlişkin Gerçekleşme ve Değerlendirme Raporu hakkında açıklama yapıldı.
Kaleseramik, Çanakkale Kalebodur Seramik Sanayi A.Ş. hisse haberleri
Buna göre raporda şu ifadeler kullanıldı;
17.07.2023 tarihinde Yapı Kredi Yatırım tarafından yayınlanan Fiyat Tespit Raporu (FTR)’nda yer alan projeksiyon verileri TMS 29 standardının uygulanma kararı öncesinde hazırlandığından, raporda enflasyon muhasebesi yöntemi yer almamıştı.
Öte yandan, Şirket’in açıklamış olduğu 2024 yılı 6 aylık finansal sonuçlar ise TMS 29 Enflasyon muhasebesi ilkelerine göre düzenlenmiş olduğundan, Yapı Kredi Yatırım’ın yayımladığı fiyat tespit raporundaki yıllık varsayımlar, TMS-29 uygulanmamış ve bağımsız denetimden geçmemiş 2024 6 aylık fiili sonuçlar ile karşılaştırılmıştır.
2024 yılının ilk yarısında, Yapı Kredi Yatırım tarafından hazırlanan Fiyat Tespit Raporunda (FTR) 2024 yılının tamamı için öngörülen hasılatın %28’ine ulaşılmıştır. Ülke olarak ana ihracat pazarımız olan Avrupa’da inşaat sektöründe yaşanan küçülme, AB’nin Türk üreticilere karşı uyguladığı anti-damping vergisi, ülke ihracatı üzerinde baskı yaratmaya devam etmektedir.
İMSAD verilerine göre 2023 yılında, Türkiye’nin seramik kaplama malzemeleri ve seramik sağlık gereçleri (vitrifiye) ihracatında sırasıyla %38 ve %8 olarak yaşanan daralmanın, 2024 yılının ilk yarısında da devam ettiği, seramik kaplama malzemeleri ihracatının %0,7, seramik sağlık gereçleri ihracatının ise %15,7 gerilediği görülmektedir.
İç piyasada da yüksek faizlerin konut talebi üzerinde yarattığı baskı, net satışlar üzerinde olumsuz rol oynamıştır. TÜİK verilerine göre, 2023 yılında %17,5 azalan konut satışları, 2024 yılının ilk yarısında da
%3,7 gerilemiştir. Yükselen kredi maliyetleri sebebiyle, 2024 yılının ilk yarısında ipotekli satışlardaki azalma %58’e ulaşırken, ipotekli satışların toplam içindeki payı da gerileyerek %9 olarak gerçekleşmiştir.
Tamamlanmış, oturmaya hazır konutları gösteren yapı kullanım izinleri 2023 yılında %17 azalarak son 13 yılın en düşük seviyesine (535 K adet) inmiştir. Düşük bazın da etkisiyle, 2024 yılının ilk yarısında söz konusu izinlerde %10 artış yaşanmıştır.
İç ve dış piyasada azalan satış hacmi ve üretim miktarlarından dolayı brüt ve FAVÖK marjları da olumsuz etkilenmiş, 2024 yılının ilk yarısında, FTR’de öngörülen brüt karın %22’sine, FAVÖK’ün ise %7’sine ulaşılmıştır.